Penge i Cuba


Et par CUP skifter hænder på et grøntmarked i Santiago de Cuba (foto: Lars Kamp Mortensen)

To valutaer

I Cuba benyttes der to valutaer: den cubanske peso (la moneda nacional), forkortet CUP og den konvertible peso (el peso convertible), forkortet CUC. Omvekslingsforholdet mellem CUC og CUP er ca. 1 : 25. Det vil sige én CUC koster 25 CUP.

De cubanske lønmodtagere modtager det meste af deres løn i CUP og bruger den til at betale for dagligdagsudgifter såsom basale fødevarer, elektricitet, transport, medicin med mere.

Som turist vil det til gengæld primært blive forventet af dig, at du anvender CUC. Og i forbindelse med afregning for dit casa particular, er det udelukkende den valuta, der anvendes.

Pas på!

Da der er ganske stor forskel på værdien af de to valutaer, kan du komme galt afsted, hvis du ikke er bare lidt opmærksom. Du kan både blive snydt så vandet driver - og du kan dumme dig noget så gevaldigt.

Derfor er det en ganske god idé hjemmefra at sætte sig lidt ind i, hvordan de to valutaer ser ud - læs lidt mere om CUC'en og se hvordan den ser ud: Klik her.

Kommer du ud på landet - eller bare på et af de mange grøntmarkeder, der findes lidt uden for den sædvanlige turistrute, kan du dog få lov til at bruge nogle CUP.

Når du veksler til cubanske penge

Allerede når du ankommer til Cuba og står i lufthavnen, er det en god idé at veksle penge til de første dage. Dette er muligt i ankomsthallen når du er kommet igennem tolden.

Det er vigtig at bemærke, at der i Cuba altid lægges omkring 15% ekstra-gebyr på al brug af kreditkort. Dette gælder også omveksling af US dollars. Derfor kan der være en ret stor besparelse i at rejse med kontanter i euro og / eller kroner. De kan nemlig omveksles uden om det forhøjede gebyr. Kroner kan dog KUN omveksles i de største byer.

Regn desuden med, at du ikke kan bruge andre kreditkort i Cuba end Visa.

Tilbage